Κομποστοποίησέ το!

 Έχει υπολογιστεί ότι το 60% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν!

Ελάτε να μάθουμε πώς μπορούμε, πολύ εύκολα, να φτιάξουμε το δικό μας φυσικό λίπασμα με τα υπολείμματα λαχανικών & φρούτων της κουζίνας μας.

Τα οφέλη της κομποστοποίησης

  • Οικονομία – δεν χρειάζεται πια να αγοράζουμε λίπασμα για τις γλάστρες και τον κήπο μας
  • Οικολογία – χρησιμοποιούμε απόλυτα φυσικό και ασφαλές λίπασμα για τα λαχανικά μας
  • Ποιότητα στην καλλιέργεια – εμπλουτίζει το έδαφος, βοηθώντας στη διατήρηση της υγρασίας και στην καταστολή των φυτικών ασθενειών και παρασίτων
  • Αποτύπωμα CO2 – Μειώνουμε τις εκπομπές μεθανίου από τους χώρους υγειονομικής ταφής (Χ.Υ.Τ.Α) και μειώνουμε το αποτύπωμα άνθρακα του νοικοκυριού μας
  • Reduce – Reuse – Recycle: Κυκλική οικονομία στο σπίτι – Επαναχρησιμοποιούμε και  ανακυκλώνουμε τα υπολείμματα των τροφών μας

Τί θα χρειαστούμε;

1. Δοχείο

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιον ειδικό κάδο κομποστοποίησης ή να φτιάξουμε τον δικό μας. 

Για την δημιουργία δικού μας κάδου κομποστοποίησης:

Προμηθευόμαστε έναν κάδο σκουπιδιών με καπάκι σε σκούρο χρώμα και ανοίγουμε τρύπες στην βάση του για αποστράγγιση. Το μέγεθος εξαρτάται από την ποσότητα του κομπόστ που θα επιθυμούσαμε να έχουμε. Συνήθως ένας κάδος 35lt είναι ένα καλό μέγεθος για να καλύψει τις ανάγκες του μπαλκονιού μας. Εάν όμως διαθέτουμε κήπο, θα χρειαστούμε κάτι πολύ μεγαλύτερο της τάξης των 200lt.

Τοποθετούμε το δοχείο στο έδαφος (εάν δεν διαθέτετε χώρο, ρωτήστε σε καταστήματα κηπουρικής για ειδικούς μικρούς κάδους κομποστοποίησης για το μπαλκόνι σας) και είμαστε έτοιμοι για κομποστοποίηση!

2. Τα 3 βασικά συστατικά – Καφέ, πράσινα υλικά και νερό!

Καφέ υλικά 

  • Ξερά υπολείμματα από τον κήπο όπως ξερά φύλλα, κλαδιά κλπ. 
  • Εφημερίδα
  • Χαρτί γραφής / εκτύπωσης
  • Χάρτινες σακούλες σε κομματάκια
  • Χαρτοπετσέτες
  • Φίλτρα καφέ
  • Βαμβακερό ύφασμα
  • Κυματοειδές χαρτόνι (χωρίς επίστρωση με κηρώδες / λεπτό χαρτί)
  • Κομμάτι από υλικά μπαμπού

Πράσινα υλικά

  • Κομμένο γρασίδι
  • Αλεσμένος καφέ/ φακελάκια τσαγιού (πρόσθεσε τα LaMia Stevia βιοδιασπώμενα φακελάκια τσαγιού στο κομπόστ σου!)
  • Φλούδες και υπολείμματα λαχανικών και φρούτων
  • Κλαδιά δέντρων και φυτών σε μικρά κομμάτια
  • Τσόφλια αυγών
  • Κοπριά ζώων
  • Φύκια

Νερό

Η σωστή ποσότητα νερού, καφέ και πράσινων υλικών είναι σημαντική για την ανάπτυξη λιπασματοποίησης.

Τα καφέ και τα πράσινα υλικά θα πρέπει να είναι περίπου σε αναλογία 30% καφέ και 70 % πράσινα . Πρέπει επίσης να εναλλάσσουμε στρώσεις οργανικών υλικών διαφορετικού μεγέθους. Τα καφέ υλικά παρέχουν άνθρακα στο κομπόστ, τα πράσινα υλικά παρέχουν άζωτο και το νερό παρέχει υγρασία για να βοηθήσει στη διάσπαση της οργανικής ύλης.

Όταν βλέπουμε οτι το μείγμα μας είναι ξηρό προσθέτουμε νερό ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για λιπασματοποίηση. 

Κάθε φορά που προσθέτουμε υλικό ανακατεύουμε καλά με αναδευτήρα κομπόστ ή με μια μακριά βέργα/τσουγκράνα. 

Το κομπόστ μας είναι έτοιμο όταν έχει μετατραπεί σε αφράτο χώμα. Για ταχύτερα αποτελέσματα, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και κάποιον επιταχυντή κομποστοποίησης τον οποίο προμηθευόμαστε από καταστήματα κηπουρικής του οποίου ακολουθούμε τις οδηγίες χρήσης. Καλό είναι κάθε 1 – 2 μήνες να ξανακάνουμε την όλη διαδικασία, ανακατεύοντας ταυτόχρονα όλα τα υλικά.

Extra Tip

Γαιοσκώληκες

Τα σκουλήκια του εδάφους ή αλλιώς γαιοσκώληκες αποτελούν τον καλύτερο τρόπο αποδόμησης της οργανικής ύλης και μετατροπής της στο πολύτιμο και αφράτο φυσικό λίπασμα μέσω της διαδικασίας κομποστοποίησης. Προσθέστε μια λεπτή στρώση από φλούδες μπανάνας, μήλου και αχλαδιού στην βάση του δοχείου σας ώστε να προσελκύσετε περισσότερους γαιοσκώληκες. Έτσι επιταχύνεται η διαδικασία!

Γαιοσκώληκες & υγεία του εδάφους

Ήξερες άραγε γιατί τα εδάφη όπου εφαρμόζεται συμβατική καλλιέργεια με χρήση χημικών και έντονο όργωμα δεν είναι το ίδιο εύφορα με αυτά βιολογικής και φυσικής καλλιέργειας?

Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η μείωση των πληθυσμών γαιοσκώληκων. Οι γαιοσκώληκες  ανοίγουν στοές στο έδαφος, κάτι το οποίο βοηθά στην καλή κυκλοφορία του νερού κατά την άρδευση καθώς και στην ομαλή λειτουργία της αποστράγγισης. Επίσης, η ύπαρξη αυτών των στοών ενισχύει την σωστή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών μέσω της καλής απορρόφησης νερού και θρεπτικών συστατικών. 

Χαρείτε λοιπόν εάν δείτε αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα μέσα στο κομπόστ σας – σημαίνει οτι η διαδικασία προχωράει σωστά!

Καλή επιτυχία και καλές φυτεύσεις!

Αναστασία Κιτσικοπούλου
About the author

γράφει για τους changemakers της κάθε ημέρας

Σχετικά άρθρα

Για να σου εξασφαλίσουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης χρησιμοποιούμε cookies, στα οποία περιλαμβάνονται απολύτως απαραίτητα, cookies απόδοσης και cookies προσωποποίησης. Επίλεξε «Αποδοχή cookies» για αποδοχή όλων ή για απόρριψη όλων εκτός των απολύτως απαραίτητων .
ΑΠΟΔΟΧΗΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

GDPR

    Για να σου εξασφαλίσουμε κορυφαία εμπειρία πλοήγησης χρησιμοποιούμε cookies, στα οποία περιλαμβάνονται απολύτως απαραίτητα, cookies απόδοσης και cookies προσωποποίησης. Για να ενημερωθείς για το σκοπό χρήσης κάθε κατηγορίας cookies και να ορίσεις τις επιλογές σου επίλεξε «Ρυθμίσεις». Επίλεξε «Αποδοχή cookies» για αποδοχή όλων ή “X” για απόρριψη όλων εκτός των απολύτως απαραίτητων.